Tippek fagypont alatti közlekedéshez, avagy amikor a téligumi a legfontosabb

teligumiA legtöbb autótulajdonos tudja, de mégsem tartja be azt az alapvető biztonsági szabályt, miszerint 7 Celsius fok alatti hőmérsékleten nagyon fontos egy autóra téligumit tenni – hívja fel a figyelmet a magyar autósok hiányosságaira a gumiwebshop.hu. Nagyon sokan vannak úgy, hogy ha fagypont közelébe, vagy az alá süllyed a hőmérséklet, akkor inkább el sem indulnak otthonról, márpedig önmagában az, hogy odakint hideg van, még korántsem jelenti azt, hogy nem szabad közlekedni, vagy nagyobb lenne a kockázat. Utóbbi természetesen csak akkor igaz, ha az autós betart bizonyos szabályokat, amelyek nem csak saját, hanem autója biztonságához is elengedhetetlenek lesznek a hidegebb időszakban. Hogy melyek ezek?

  1. Legyen legalább félig a tank!

Az üzemanyagtartályt a téli időszakban – legyen akár benzines, akár dízeles autónk –, érdemes legalább félig megtöltve tartani a leghidegebb időszakban. Erre nem csak azért van szükség, mert télen rendszerint többet fogyasztanak az autók, és sokkal többet is járatjuk a motort – például várakozásnál a fűtés miatt –, hanem azért is, mert máskülönben könnyedén kár keletkezhet a rendszerben. Ha ugyanis sokat megyünk az autóval, és a nagy hidegben leállítjuk, egy üres benzintartályban nagyon könnyen keletkezhet pára a vezetékekben, amelyek lecsapódhatnak, megfagyhatnak, és elindíthatatlanná teszik autónkat. Ha legalább félig van a tank, ettől nem kell tartanunk.

  1. Ellenőrizzük a gumik nyomását!

Nyilvánvaló, hogy a téligumi felhelyezése a legfontosabb teendők a leghidegebb időszakban, azonban azt is tudnunk kell, hogy ezzel önmagában még nem oldunk meg semmilyen problémát sem. Ha ugyanis az abroncs túl lapos, esetleg éppen ellenkezőleg, túl sok levegőt fújtunk bele, akkor nem tud majd ideális tapadást biztosítani számunkra, és autónk ugyanúgy megcsúszik, mintha nyári kerék lenne rajta. Fontos továbbá, hogy télen, extrém hideg időkben az abroncsok nyomása rendkívüli mértékben lecsökkenhet, így ezért is nagyon fontos ellenőrizni a téligumik értékeit.

  1. Nézzük át a kipufogórendszert!

Hogy miért is fontos a kipufogó állapota nagy hideg esetén? Nagyon egyszerű: télen általában sokat fűtünk és keveset szellőztetünk az autóban, ami azt jelenti, hogy ha a kipufogó pont olyan részen hibás, ahonnan a kellemetlen szénmonoxid akár észrevétlenül is be tud szivárogni az autókba – amelyek manapság egyre jobban szigeteltek –, akkor az igencsak komoly balesetet idézhet elő. Főleg idősebb autó esetén érdemes elgurulni emiatt egy szervizbe.

  1. Fontos a téli ablakmosó!

Nem csak a jó tapadás fontos télen, hanem az is, hogy megfelelően kiláthassunk az ablakon, amit a megfelelő törlőlapátok mellett kizárólag a téli ablakmosó biztosíthat számunkra. Ennek két funkciója is van, hiszen azon túl, hogy megakadályozza, hogy a víz belefagyjon az autóba – ezzel súlyos károkat okozva a rendszerben –, még jégoldó hatással is rendelkezik, vagyis a szélvédőre spriccelve könnyedén leoldódik majd az odatapadt hó és jég.

  1. A legfontosabb azért a téligumi!

Fentebb is elhangzott már, de nem árt még egyszer alaposan nyomatékosítani, hogy a fagypont alatt való autózás egyik alapfeltétele a téligumi. A nyári abroncsok ugyanis rendszerint túl kemény keverékből készülnek, vagyis a hidegben még jobban megkeményednek, míg a téli időszakra szánt változatok alapból puhább alapanyagból készülnek, és még fagypont alatt is olyan puhák maradnak, hogy maximálisan ráfekszenek az útra, ezáltal garantálva a magabiztos tapadást.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.