Rekord a hitelkihelyezéseknél

Az MNB adatai szerint a tavalyi évben megdőlt – legalábbis nominálisan – a lakáshitel-kihelyezési állomány Magyarországon. Az eddig rekord évek 2003 és 2008 voltak 543 és 562 milliárd forinttal. A 2018-as év ezeket a rekordokat múlta felül 564 milliárdos hitelkihelyezéssel.

A lakáshitelek mellett meredeken nőtt a személyi kölcsönök és a vállalati hitelek állománya, előbbi 301 milliárd forint nagyságú volt az év első nyolc hónapjában. Ezen felül a lakáshiteleknél már drágulás is kimutatható. Augusztus volt kiemelkedő, személyi kölcsönöknél 44% volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az áruhitelek mennyisége jóval szerényebb részarányt képvisel, de figyelemre méltó, hogy megduplázódott a volumenük.

A csúcs még nem dőlt meg

A teljes lakossági hitelezést figyelembe véve az abszolút csúcstartó 2008-as év továbbra is toronymagasan vezet, mert a tavalyi kihelyezés annak pusztán a 70%-át érte el. Ennek elsősorban a szabad felhasználású jelzáloghitelek óriási visszaesése az oka. Ennek a szegmensnek az előretörésére még várni kell.

A 2019-es évben a lakáshitel-kihelyezési állomány elérheti akár a 900 milliárd forintot. Ez még a bankok várakozásain is túlmutat. A fogyasztási hiteleknél pedig a népszerű személyi kölcsönök népszerűségének csökkenésére sem kell számítani.

Cél: minél hosszabb kamatperiódus, kölcsönöknél a videoazonosítás

A bankok célja, de nem egyszerű feladat, az igénylők minél hosszabb kamatperiódusú hitelek irányába történő terelése. Ez jelent ugyanis leginkább biztonságot a hitelfelvevők szempontjából. Mégis, sokan a hitelfelvétel időpontjában nem tulajdonítanak jelentőséget annak a kockázati tényezőnek, hogy a kamatperiódus lejártakor az új kamatperiódusban magasabb kamat jöhet, ami miatt akár jelentősen is megnövekedhetnek a törlesztőrészletek.

Érdemes megemlíteni a személyi kölcsönök piacán egyre inkább megjelenő trendet, az online formában igényelhető kölcsönöket. Már több bank is kínál olyan terméket, amelynél nincs szükség arra, hogy az igénylő személyesen megjelenjen a bankfiókban, az azonosítás videohívás segítségével történik meg. Ez a fajta egyszerűsítés pedig tovább erősítheti a személyi kölcsönök szerepét a teljes hitelállományon belül.

Ha személyi kölcsönök iránt érdeklődik, akkor feltétlen keresse fel az instacash.hu oldalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.