Lakáshitel használt és új lakásra

hitel1A tavaszi-nyári időszakban mindig sokan érdeklődnek a lakásvásárlás iránt, de ha éppen télen találni rá egy kedvező árú lehetőségre, akkor is érdemes kihasználni azt. Nem akadály, ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, hiszen a hitelintézetek napjainkban többféle ajánlattal várják az érdeklődőket.

Fontos a fizetőképesség lakáshitel igénylésekor

A felvenni kívánt összeg nagyságát, valamint a szükséges fedezetet illetően lehetnek eltérések, de a bankok számára tulajdonképpen mindegy, hogy használt, vagy új ingatlan megvásárlására nyújtanak hitelt. Egyetlen dolog fontos számukra, mégpedig az, hogy fizetőképes, hosszú távon is megbízhatóan törlesztő ügyfelekkel kössenek szerződést. Az adósminősítés során vizsgálják a jövedelmet, a munkaviszony hosszát, a fedezetként felajánlott ingatlant, az azon, illetve a jövedelmen levő egyéb terheket, de természetesen a BAR lista is a vizsgálat tárgyát képezi.

Amennyiben az aktuális jogszabályban előírt feltételeknek megfelel az igénylő, úgy akár kedvezményes támogatási formák előnyeivel is élhet. Ennek tipikus példája, amikor az első öt évben fix kamatozás jellemzi a törlesztést. A Hitelmindenkinek arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakáshitel felvétel alkalmával mindig törekedjünk a forint alapú hitelekre, hiszen így árfolyamtól függetlenül mindenki pontosan ki tudja számítani, hogy mennyire terheli majd meg a hitel havi szinten a családi kasszát.

Természetesen nem csak a kedvezményes lehetőségek közül választhatunk lakáshitel igénylés során, így ha nem felelünk meg a követelményeknek, akkor megkaphatjuk a szükséges összeget. Akár 50 millió forintig terjedő hitelhez is hozzájuthatunk, de arról nem feledkezhetünk meg, hogy minél nagyobb az összeg, annál mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk havonta, még akkor is, ha a futamidő eléri az akár 25-30 évet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.