Román Viktor szobrászművész alkotásai láthatók a Pesti Vigadóban

Román Viktor (1937-1995) szobrászművész különböző korszakainak válogatott alkotásait bemutató tárlat nyílt pénteken a Pesti Vigadóban

Az erdélyi származású Román Viktor szobrászművész életműve Magyarországon jórészt ismeretlen. A soproni Lábasház után a Pesti Vigadóban látható kiállítás a művész különböző korszakainak válogatott alkotásait mutatja be a szentendrei és a marosvásárhelyi hagyatékból, az 1960-as évektől kezdve az 1990-es évekig. A kiállítás a szobrokat, kisebb modelleket dokumentumokkal és archív fotókkal kíséri.
A Homoródszentmártontól Párizsig című kiállítás megnyitóján Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, hogy Román Viktor rövid idő alatt híres lett Párizsban. Művei nagy térre kívánkoznak, monumentális méretekben akarnak gondolatokat közölni – fogalmazott.
Veress Ferenc művészettörténész felhívta a figyelmet az alkotó népművészethez fűződő viszonyára és szobrainak többértelműségére. Kiemelte: az a közép-európai művészgeneráció, amelynek Román Viktor is képviselője volt, gyökereit megőrizve újította meg az 1960-70-es évekbeli Párizsban a művészeti formanyelvet.
A művész testvére, Román Elemér a megnyitón felidézte: testvére Homoródszentmártonban, egy székely faluban született. Olyan közegben nőtt fel, amely megőrizte falusi hangulatát, ez Román Viktor vérébe ivódott, s onnan táplálkozott alkotókészsége – mutatott rá.
Román Viktor tanulmányait a marosvásárhelyi művészeti gimnáziumban kezdte, majd a bukaresti képzőművészeti egyetemen folytatta. Miután 1967-ben ösztöndíjat nyert a londoni Royal College of Art-ba, Párizsba emigrált. Franciaországban munkatársa lett a világhírű idősebb pályatársnak, Étienne Hajdunak, azaz Hajdu Istvánnak.
Román Viktor alkotó tevékenysége során megőrizte kapcsolatát a szülőföldjével, plasztikai felfogása az erdélyi szerszámok formavilágából indult ki. Sajátos látásmódját a nemzetközi kritika elismerően méltatta. Párizsban és környékén ma is számos monumentális köztéri alkotása látható, amelyeket a MTVA által készített, Attila szekere a Szajna partján című dokumentumfilm (2014) mutatott be.
A művész testvére, Román Elemér mérnök az eredeti alkotások alapján készített nagyításokat állandó szoborparkba rendezte a Homoródszentmárton mellett Bükkfalván. Az örökösök birtokában lévő szoboranyag a korábbi években Erdélyben és a bukaresti Magyar Intézetben volt látható.
A budapesti kiállítás november 23-ig látható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.