Léphaft Pál karikatúrakiállítás Budapesten

Palikatúrák címmel kiállítás nyílik Léphaft Pál délvidéki karikaturista képeiből kedden, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

A kiállított karikatúrák főleg politikai, művészeti, közéleti személyek portréit mutatják be, de a korrupció, a foci, a népességcsökkenés és egyéb társadalmi témák feldolgozását is láthatja majd a közönség.
Léphaft Pál főként szöveg nélküli karikatúrái tömör intellektuális tartalmat sűrítenek magukba, amelyek megalkotásához elengedhetetlen a jó emberismeret és a széles látókör. Képeinek saját dramaturgiája van, olyanok, amelyek szavak nélkül közvetítik a fontos gondolatokat – olvasható a bemutató ajánlójában.
Léphaft Pál délvidéki karikaturista a kortárs magyar karikatúra-művészet egyik jelentős képviselője. Több mint negyven éve készíti sajátos rajzait, amelyek a szórakoztatáson túl tanulságos, gúnyos, sokszor keserédes mondanivalót is a nézők elé tárnak. “Humor nélkül halál az élet. Élet nélkül humor a halál. Ezért humoralizálni kell, merészen és tiszteletlenül. Mindhalálig” – vallja mottójaként a művész.
Az alkotó 1972 óta él Újvidéken, diplomáját az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán szerezte. Első karikatúrája 1973-ban jelent meg az újvidéki Magyar Szóban, azóta számos kiállításon vett részt Délvidéken, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Karikatúrái szerves részét képezik a magyar és délvidéki sajtónak, több lap munkatársaként tevékenykedik, úgy mint az újvidéki Magyar Szó, a budapesti Magyar Nemzet és Heti Válasz, valamint a Brassói Lapok. Klemm Józseffel és Heinermann Péterrel 1989-től a Telepi Rádió című újvidéki politikai kabaré szerzője és szereplője, a Magyar Szó szatirikus mellékletének, a Grimasznak 1994 óta szerkesztője.
Karikatúrakötetei is jelentek meg; Ping Pong, Más-világ, Végvári panoptikum I-II és Kontra retus címmel. Munkásságát Forum Képzőművészeti Díjjal, a Napleány díjjal és az Európa-éremmel ismerték el.
A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Grezsa István miniszteri biztos, a tárlatot Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője nyitja meg. A bemutatón közreműködik Kubik Anna Kossuth-díjas színművész.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.