Hogyan válasszunk otthonra füstölőt? – a szaküzletet kérdeztük

Egy finom illatú füstölő aromája az egész szoba, vagy az egész lakás hangulatát képes befolyásolni. Különleges világ az illatoké: az ötödik érzékszervünkre hatnak, nem látható, nem hallható, nehéz leírni.

Mégis, amikor megérzi valaki, akkor az esetek többségében azonnal képes megismerni az illatot. Az illatok jelentőségéről kérdeztük a Karmaguru Tibetshop munkatársát, az egyik legnagyobb hazai füstölőszaküzlet szakértőjét:

Igaz az, hogy a füstölőgyújtáshoz hangulat kell?

– Inkább azt mondanám, hogy az illat fog hangulatba hozni, vagyis a meglévő alapot erősíti fel. Az illatok mindig az érzelmi központunkra hatnak. Nagyon szorosan kötődnek az emlékeinkhez, a szaglás mindig képzetekkel párosul. A füstölő hatása többek között még a felhasznált alapanyagok, gyógynövények, gyanták minőségén is mólik

 Ettől érezzük egyik illatot finomnak, a másikat pedig irritálóan kellemetlennek?

– Részben igen. Vannak olyan szagok, aromák, melyek tapasztalatainkban pozitív képet őriznek, például a gyerekkor, vagy egy felemelkedett, örömteli  hangulat, vagy valami egzotikum. Ezeket kellemesnek találjuk. De ennek épp az ellenkezője is igaz. lehet bármilyen finom az a bizonyos illatkompozíció, valakinek egyszerűen rémes.

Ez ugyanúgy működik mint a parfümök esetében?

Igen, ízlés dolga, de a parfümök az egyén személyes illatával keveredve adják ki a lényegüket, míg a füstölők a tér illatosítására szolgálnak, így némiképp közvetlenebbül érvényesülnek az összetevőik.

Akkor hogyan válasszunk? Úgy mint egy parfümöt, csak megszagoljuk?

A legegyszerűbben igen. De azt se felejtsük el, hogy az igazi lényegük égés közben a füsttel szabadul fel, így másképp érezzük kézben és másképp égetve. Ha lehet, próbáljunk ki minél többet égetve, így biztosak lehetünk abban, hogy nagyjából mi az, ami kellemes számunkra.

Soha ne a doboza alapján döntsünk. Az sem mérvadó sok esetben, hogy mi a fő összetevő, mert ezek blendelt, kevert illatok manapság. Hatalmas különbség van mondjuk  szantál és szantál illatú között.

Ami alapján lehet orientálódni, az a füstölő ára: az olcsó utánzatok szintetikus illatokkal nem is említhetők egy napon az eredeti összetevőket tartalmazó nepáli, himalájai vagy japán különlegességekkel. Hasonlatképpen képzeljünk el egy kommersz öblítőt és egy márkás parfümöt.

Az ár, amiért már minőséget kapunk, az kb. ezer forint felett van, de léteznek olyan japán füstölők is, melyek árát csak kérésre mondja meg a gyártó, annyira messze az átlag felett van. Mi itt a Karmaguru Tibetshopban igyekszünk többféle hazai  igény szerinti illatokat tartani, az egyszerűtől a különlegességekig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.