Összeomlott egy floridai épület, sokan még mindig hiányoznak

Június végén egy épület nagy része összeomlott a floridai Miami közelében. Az épületben több száz ember lakott. Legalább kilenc ember meghalt, és nagyjából 150 még mindig eltűnt. A mentési dolgozók megpróbálják megtalálni és segíteni a túlélőket.

 

A Champlain Towers South egy 12 emeletes épület a floridai Surfside-ben, Miami közelében. Az épületben több száz ember lakott. A múlt csütörtök kora reggeli órákban az épület egy nagy része összeomlott, az épület 136 lakásából mintegy 55-et tönkretéve. Több mint 80 különböző mentőegység rohant a területre, hogy segítsen. Legalább 35 embert megmentettek, akik még mindig az épületben voltak. Eddig vélhetően kilenc ember halt meg, tizenegy pedig megsebesült. Körülbelül 150 ember még mindig eltűnt.

 

A mentőcsapatok csütörtök óta keményen dolgoznak azon, hogy megpróbálják megtalálni és megmenteni azokat az embereket, akik még mindig csapdába lehetnek az elesett épület alatt. A mentési erőfeszítéseket megnehezítették, mert a romok alatt tűzesetek történtek. A veszélyes vegyi anyagok szökése miatt is aggodalmak vannak. Az is nagyon kihívást jelent, hogy a széttört épület egyes részeit más területek megzavarása nélkül mozgassák, esetleg veszélybe sodorva a túlélőket.

 

Ennek ellenére a mentőszolgálat munkatársai meg tudtak ásni egy 12 méter mély és 38 méter hosszú árkot, amely által reményeik szerint további embereket találhatnak és menthetnek meg. A szakértők még mindig próbálják kideríteni, hogy miért dőlt össze a Champlain Towers South. Az épület 40 éves volt. Korából adódóan az épületet megvizsgálták, és hamarosan meg kellett volna kezdeni a javítási munkákat.

 

Surfside városa megosztott egy jelentést, amelyet egy olyan vállalat készített, amely 2018-ban megvizsgálta az épületet. A jelentés azt sugallta, hogy az épületnek sok munkára lesz szüksége annak biztonsága érdekében. A jelentés szerint néhány fontos területen az épület betonja gyenge volt. Az összeomlás másik lehetséges oka, hogy az épület egyes részei alatt a talaj gyorsabban süllyedt, mint más részek. Ha az épület egy része gyorsabban süllyed, mint a többi, akkor olyan feszültségeket okozhat az épületen, amelyek összeomláshoz vezethetnek.

 

Két másik torony van, amelyek ugyanazon épületcsoport részét képezik, mint a Champlain Towers South. Az ezen épületekben élő embereket arra bíztatták, hogy távozzanak, amíg az épületek biztonságát nem lehet ellenőrizni. A környékbeli városi és megyei önkormányzatoknál dolgozó emberek most már minden 40 éves vagy idősebb épületet megvizsgálnak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy biztonságban vannak-e.

 

A cikk a június végi állapotokból indult kis és az ebben az időben történt esetről tartalmaz beszámolót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.