Házi, vagy inkább bolti villanymotor

Akár otthoni körülmények között is képesek vagyunk egy-egy dolgoz összebütykölni, mondjuk egy villanymotort. A fizikaórán megtanulhattuk, hogy a házilag készült villanymotor tekercshez nem kell túl sok minden, ezért is könnyen össze lehet pattintani, ha valaki minimálisan ért a mechanikához.

Egy lakkal szigetelt rézdrótra lesz szükségünk, ami legalább 1 mm átmérőjű, mágnescsappantyú is kelleni fog, ami köznapi nevén mágneszár. Ezt bármely barkácsboltban beszerezhetjük. Kelleni fog még gémkapocs, ami legalább 5 cm-es, és egy elem is kell majd. Fel kell tekercselni a rézdrótot egy elemen úgy, hogy aztán le lehessen húzni róla, ez a forgórész. A végén ne vágjuk le a drótot, hanem hagyjuk meg kétoldalt 8-8 cm hosszúságban és az egyik oldalon kapargassuk le a lakkot róla, hogy így létre tudjon jönni az elektromosság, mivel ezáltal lesz egy szigetelt oldal és egy csupasz.

Tekercselés után a mágnescsappantyút kell ráerősíteni az elemre a ragasztószalaggal, úgy, hogy előtte kiszedtük belőle a mágnest. Ha ez megvan, akkor hajtsuk ki a gémkapcsot, majd tekerjük meg úgy, hogy az elem pluszos oldalán lévő bütyökre rá lehessen akasztani, majd csomagoljuk alufóliába. Ezután már csak össze kell illeszteni a tekerccsel. És voilá, 1,5 A áram fog átfolyni a tekercsünkön, kész a villanymotor.

Bár ez mesésen hangzik, azért mégis egyszerűbb, ha az ember kész villanymotort vásárol, pláne, ha nagyobb céljai vannak, mint a puszta kísérletezés, kis lámpák begyújtása. Jobban járunk viszont, ha komolyan gondolkodunk a motorizáláson, ha a DC motor weboldalát átnézzük és onnan választunk egy motort. Kínálatukban egy-, illetve háromfázisú villanymotor is van, amik ipari gépek, vagy közlekedésben, teher emelésre használt gépek esetében használhatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.