A mesterséges inteligencia irányíthat minket – vagy csak szórakoztathat

Hallottál vajjal kapcsolatos pletykát? … Sebaj – nem szabad terjesztenem. ”

Forgassa a szemeit. Megvárjuk.

Ez a nyögés csak egy a sok-sok szörnyű vicc közül, amelyeket az Amazon „személyi asszisztens” szoftvere, Alexa elmond majd – ha kéri. De Alexa sokkal többet tehet, mint rossz szóvicceket mondani. Sokan azzal kezdik a reggelt, hogy Alexától kérik az időjárás-előrejelzést vagy a legfrissebb híreket.

A szoftvert tartalmazó eszköz képes lejátszani a kedvenc lejátszási listáiból származó zenét, vásárlási listát vezetni, elvihető ételeket rendelni, trivia kérdésekre válaszolni, hangüzeneteket küldeni, és akár „intelligens” otthoni vezérlőket is futtatni, például termosztátokat.

Az Alexa a mesterséges intelligencia egyik formája, vagy röviden AI. De ez a digitális személyi asszisztens csak egy a sok AI rendszer közül, amelyek a modern élet részévé váltak. Egy másik jól ismert az AlphaGo. Ez egy Google által kifejlesztett AI rendszer, amely nemrég legyőzte egy emberi bajnok Lee Sedolt a Go stratégiai társasjátékban. Az AI-ra más példa is akad. A levélszemét-szűrő asszisztens képes észlelni, hogy melyek azok az üzenetek, amik totál szemetek. Aztán ott vannak azok az önvezető járművek, amelyek elkezdték az utakat járni.

A mesterséges intelligencia rendszerek képzése arra, hogy reagáljanak az emberhez hasonló intelligenciával kapcsolatos problémákra – és tanuljanak a hibáikból – hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet.

Tekintsük az Alexát és hasonló szoftvereket, például az Apple Siri-jét. Ahhoz, hogy elvégezhessék az emberi feletteseik által kért feladatokat, ezeknek a rendszereknek értelmesnek kell lenniük, majd válaszolniuk kell az olyan mondatokra, mint például: „Alexa, játszd le Ed Sheeran lejátszási listámat” vagy „Siri, mi India fővárosa?” A számítógépek nem értik a nyelvet, ahogy azt az emberek beszélik. Tehát az AI kutatóknak meg kell találniuk a módját, hogy segítsenek az embereknek számítógéppel kommunikálni. A számítógépek emberi beszéd vagy szöveg „megértésére” használt technológiája természetes nyelvfeldolgozás néven ismert. A természetes nyelv szerint az informatikusok arra utalnak, ahogyan az emberek természetesen beszélnek vagy írnak.

Ahhoz, hogy egy AI rendszert megtanítsanak egy olyan feladatra, mint például egy mondat angol nyelvű megértése, vagy válaszolni egy személy utolsó lépésére egy társasjátékban, a tudósoknak sok példával kell szolgálniuk. Az AlphaGo betanításához a Google-nak 30 millió Go mozdulatot kellett megmutatnia, amit az emberek a játék során tettek. Ezután az AlphaGo felhasználta a tanultakat, és elemezte ezeket a játékokat (például, hogy melyik lépés nyert és melyik vesztett), miközben saját változatai ellen játszott.

E gyakorlat során a program annyira ügyes és ügyes lett, hogy új mozdulatokkal rukkolt elő – olyanokkal, amelyeket soha nem láttak az emberek közötti játékokban.

Az AI által működtetett számítógépek, szoftverek és eszközök azonban sokkal többre képesek, mint társasjátékok és zene. Komoly feladatokat láthatnak el, például segíthetnek a gyerekeknek matematikát tanulni, vagy segíthetnek az orvosoknak eldönteni, hogyan kell kezelni a rákot.

A tudósok minden nap új információkat gyűjtenek a betegségekről és a kezelésekről. Egy tanulmány szerint csak 2014-ben világszerte 2,5 millió tudományos publikáció jelent meg. Ezek nagy része megjelent az orvosi folyóiratokban. Tudják-e az orvosok figyelemmel kísérni a területük minden új fejleményét? Nincs erre esély. De a számítógépek képesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.